Siirry sisältöön

Yksityisalojen työeläkemaksut vuodelle 2022 vahvistettu

Sosiaali- ja terveysministeriö on eilen vahvistanut yksityisalojen työeläkemaksun vuodelle 2022. Maksu on ensi vuonna keskimäärin 24,85 prosenttia palkasta. Maksuun sisältyy vuonna 2020 annetun työnantajan maksualennuksen ensimmäinen takaisinmaksuerä.

Työntekijän työeläkemaksu vuonna 2022 on alle 53-vuotiailla ja 63 vuotta täyttäneillä 7,15 prosenttia ja 53–62-vuotiailla 8,65 prosenttia. Maksu säilyy kuluvan vuoden tasolla. 53–62-vuotiaiden korkeampi maksuosuus johtuu korotetusta eläkekarttumasta, jota ikäryhmän työntekijät saavat vuoden 2025 loppuun saakka.

Työnantajan työeläkemaksu vuonna 2022 on keskimäärin 17,40 prosenttia palkoista. Maksualennuksen takaisinmaksuerän osuus maksusta on 0,45 prosenttiyksikköä. Vuonna 2020 annetulla maksualennuksella helpotettiin yritysten tilannetta koronakriisin akuuteimmassa vaiheessa.

Ministeriö vahvisti samalla myös yrittäjien eläkelain mukaisen työeläkemaksun sekä maatalousyrittäjien eläkelain mukaisen perusprosentin vuodelle 2022. Alle 53-vuotiailla ja 63 vuotta täyttäneillä maksu on 24,10 prosenttia ja 53–62-vuotiailla 25,60 prosenttia. Maksut pysyvät kuluvan vuoden tasolla.

Sosiaali- ja terveysministeriö vahvisti työeläkemaksun perusteet työeläkeyhtiöiden hakemuksen mukaisesti.

MEL-vakuutusmaksu vuodelle 2022

Aiemmin marraskuussa sosiaali- ja terveysministeriö vahvisti päätöksellään myös merimieseläkelain mukaisen MEL-vakuutusmaksun. Työnantajavarustamon maksu perustuu Merimieseläkekassan tekemään vakuutustekniseen tutkimukseen, ja ministeriö vahvistaa maksun Merimieseläkekassan hakemuksen perusteella.

Työnantajan MEL-vakuutusmaksu vuodelle 2022 on 11,4 prosenttia. Maksu on sama kuin kuluvana vuonna.

Työntekijän MEL-vakuutusmaksu määräytyy samoin perustein kuin yksityisalojen työntekijöiden työeläkemaksu.