Siirry sisältöön

Siimes Ylen radio-ohjelmassa nuorten eläkkeistä

Toimitusjohtajamme Suvi-Anne Siimes oli tänään vieraana Yle Radio 1:n Virtasen taloushistoria -ohjelmassa. Ohjelma on kuunneltavissa Yle Areenassa.

”Millainen eläke nuoria odottaa?” kysyy toimittaja Juha Virtasen taloushistoriaa käsittelevän radio-ohjelman tuorein jakso. Virtanen ja Siimes keskustelivat nuorten eläkenäkymien lisäksi eläkejärjestelmää perustettaessa tehdyistä valinnoista ja koko hyvinvointivaltion tulevaisuudennäkymistä.

Mitä nuorten olisi hyvä ymmärtää nousevasta eläkeiästä ja eläkkeistä yleensä?

Siimes kiinnittää huomion siihen, että eläkeikä nousee lukitussa tahdissa suhteessa keskimääräisen elinajan kasvuun. Ajatuksena on pitää työssäoloajan ja eläkkeelläoloajan suhde vakioisena, Siimes kuvaa.

Siimes kannustaa nuoria ja työikäisiä pitämään huolta siitä, että pystyy kiinnittymään riittävän vahvasti työmarkkinoille ja huolehtimaan itsestään työelämässä.

”Tapahtui maailmassa melkein mitä tahansa sillä reseptillä pystyy parhaiten vaikuttamaan siihen, että omat eläkepäivät ovat talouden puolesta asialliset”, Siimes toteaa.

Työllä ja työllisyydellä on merkitystä myös työeläkkeiden rahoitukselle.

Haasteena laskenut syntyvyys

Eläkkeiden rahoituksen ja koko hyvinvointivaltion haasteet tulevaisuudessa liittyvät työikäisen väestön määrän kehitykseen. Taustalla on 2010-luvulla alentunut syntyvyys. Siimes kiinnittäisi huomion muun muassa nettomaahanmuuton vahvistamiseen.

Miettikö parikymppinen Suvi-Anne Siimes tulevaa eläkettään? Siimes muistaa, kuinka työeläke alkoi aikaisemmin karttua vasta 23-vuotiaana ja pitää arvossa sitä, että työeläkettä kertyy nykyisin kaikista, määräaikaisistakin töistä, ja eläkevakuuttaminen on pakollista.

Nykyisin työeläkettä alkaa kertyä 17-vuotiaana. Kerroimme karttumisen sääntöjen muutoksesta artikkelissamme pari vuotta sitten.