Siirry sisältöön

Koeajo lähestyy – millaiseksi muuttuu liikenne?

Eläkejärjestelmän moottoria pitää huoltaa, mutta millaisia ajokelejä varten?

Millaisissa ympäristöissä eläkejärjestelmäämme koetellaan lähiaikoina ja myöhemmin tulevaisuudessa? Työsuhteiden muodot, tuottavuuden kehitys, suomalaisten koulutustaso, maailma ympärillämme – kaikki ne ovat muutoksessa. Samalla nämä kaikki vaikuttavat siihen, millaista huoltoa työeläkejärjestelmämme kaipaa. Mutta mihin keskittyä, kun kaikki vaikuttaa kaikkeen? Siitä keskustelee kolme ekonomistia suuressa koeajokeskustelussamme keskiviikkona 28.9.

– Tuottavuuden kehitys on olennaista. Minä ennustan sille hyvää tulevaisuutta seuraavan kymmenen vuoden ajan, ja pystyn perustelemaan väitteeni Telan koeajon aikana, lupaa työn ja talouden tutkimuslaitos Laboren johtaja Mika Maliranta, yksi kolmesta keskustelijasta.

Kansantaloustieteen professori Markus Jäntti Tukholman yliopistosta taas sanoo, että yksi olennainen kysymys on se, missä määrin prekaari työvoima pystytään ja ennen kaikkea halutaan pitää työelämässä ja työeläkejärjestelmän sisällä.

– Epätyypillinen työ ei ole lisääntynyt niin paljon kuin sen ihmisten puheissa väitetään lisääntyneen. Jos katsoo työelämätutkimuksia, tilanne ei näytä kauhean synkältä. Mutta se ei tietenkään tarkoita, että näin on tulevaisuudessa, Jäntti sanoo.

Olemme Telana pitäneet esillä koulutustason nostamisen tärkeyttä tuottavuuteen vaikuttavana tekijänä.

– Ikääntyvässä yhteiskunnassa myös nuorilla ikäluokilla pitää olla oikeus aiempaa korkeampaan koulutustasoon. Siinä on kyse sukupolvien välisestä oikeudenmukaisuudesta, sanoo toimitusjohtajamme Suvi-Anne Siimes.

Hyppää kyytiin livestriimin äärelle keskiviikkona 28.9. klo 15:00-15:45, kun lähdemme koeajamaan kotimaisen eläkemallimme. Vieläkö kuusikymppinen kone revittää? Tilaisuuden juontaa MTV Uutisten toimittaja Kirsi Alm-Siira, ja eläkejärjestelmän saloista alustaa Telan yhteiskuntavaikuttamisen päällikkö Janne Pelkonen.