Siirry sisältöön

Ikääntyneen yhteiskunnan haasteisiin on tartuttava – tarjoamme kestäviä ratkaisuja

Väestön ikääntyminen muuttaa Suomea päivänpolttavien kriisien taustalla. Olemme koonneet verkkosivuillemme faktoja ja ratkaisuehdotuksia teemoista , joihin yhteiskunnassamme tulisi kiinnittää huomiota nyt matkalla eduskuntavaaleihin 2023 ja lähitulevaisuudessa. Koostamillamme kestävillä ratkaisuilla on vaikutuksia sekä eläketurvaan että myös laajemmin koko yhteiskuntaan.

– Väestön vanhenemista lähestytään Suomessa usein uhkakuvien ja päätöksenteon vaihtoehdottomuuden näkökulmasta. Tulevaisuuteen voi kuitenkin vaikuttaa ja mahdollisuudet myönteiseen kehitykseen ovat hyvät. Ikääntyvän yhteiskunnan haasteet ovat voitettavissa, sanoo yhteiskuntavaikuttamisen päällikkömme Janne Pelkonen.

Kestäviä ratkaisuja -pakettimme sisältää niin väestöpolitiikkaan ja koulutustason nostamiseen kuin myös työn murrokseen ja yrittäjäeläkkeisiin liittyviä keskustelunavauksia. Esillä ovat myös työkyvyttömyyden ehkäisy ja työeläkekuntoutuksen rooli siinä sekä eläkevarojen sijoitusten riskitaso.

– Ikääntyvän yhteiskunnan haasteista ja ratkaisuista olisi syytä käydä yhteiskunnassamme keskustelua nyt, kun lähestymme eduskuntavaaleja. Kestävät ratkaisut ovat pitkän aikavälin asia. Suurin osa väestömuutoksen vaikutukset kohtaavista ikäluokista on jo syntynyt. Nuorimmat heistä elävät 2100-luvun Suomessa – millainen se on? kysyy yhteiskuntavaikuttamisen asiantuntijamme Turkka Sinisalo.

Osa yhteiskunnan vakautta ja hyvää kehää

Myös työeläkkeen perusperiaatteet ovat esillä Kestäviä ratkaisuja -paketissa.

– Eläketurvaan, työeläkkeiden rahoitukseen ja toimeenpanoon liittyvistä keskeisistä periaatteista päätettiin järjestelmää perustettaessa 60 vuotta sitten. Nuo valinnat tuottavat hyvää ja kestävää eläketurvaa myös tämän päivän yhteiskunnassa, jossa työ ja työmarkkinat ovat muutoksessa. Ne myös luovat pohjan nuorten riittävän eläketurvan kertymiselle sekä työeläkkeiden rahoituksen kestävyydelle, kuvaa Sinisalo.

– Työeläke on hyvinvointia ja vakautta tuova tekijä globaalien mullistusten keskellä. Väestön ikääntymisen kestävät ratkaisut synnyttävät parhaillaan ”hyvän kehän”, joka vahvistaisi työeläkkeiden rahoituksen rinnalla koko hyvinvointiyhteiskunnan kestävyyttä, sanoo Pelkonen.

Lisätietoja: