Siirry sisältöön

Janne Pelkonen kommentoi eläkejärjestelmän tulevaisuudennäkymiä MTV:llä

Suomen eläkejärjestelmä on Eläketurvakeskuksen tuoreiden pitkän aikavälin laskelmien (PTS) mukaan yhä kestävämmällä pohjalla. Vaikka viime vuosina onkin menty ”kriisistä kriisiin”, eivät lyhytaikaiset kriisit kuitenkaan heilauta järjestelmän kestävyyttä, totesi yhteiskuntavaikuttamisen päällikkömme Janne Pelkonen eilen MTV:n Viiden jälkeen -ohjelmassa.

Kestävyyttä arvioidaan usein maksutason kautta. Eläketurvakeskuksen tuoreiden laskelmien mukaan näyttää siltä, että yksityisalojen työeläkemaksuun kohdistuu huomattavasti pienempi maksun korotuspaine kuin aiemmissa laskelmissa. Tähän vaikuttaa erityisesti se, että työeläkevarojen sijoitustoiminnassa on saatu hyviä tuottoja viime vuosina. Pelkosen mukaan sijoitustuottojen tulevaan kehitykseen liittyy tietysti epävarmuuksia, mutta tällä hetkellä järjestelmän kestävyys on hyvällä tolalla.

MTV:n Viiden jälkeen -ohjelmassa kuultiin myös nuorten ajatuksia tulevaisuuden eläkkeistään. Pelkosen mukaan nykynuorten ei tarvitse olla huolissaan, sillä eläkejärjestelmää on vuosien saatossa uudistettu ja tasapainotettu. Vaikka nuorten vanhuuseläkeikä nousee eliniän kehittymisen mukana, tulevat esimerkiksi vuonna 2000 syntyneet nuoret olemaan ennusteiden mukaan melkein neljännesvuosisadan eläkkeellä siitäkin huolimatta, että heidän eläkeikänsä on nykyistä korkeampi.

Pelkosen haastattelu on katsottavissa MTV:n Katsomossa:

Huomioita PTS-laskelmista myös blogissa

Johtajamme Jari Sokka analysoi Eläketurvakeskuksen eilen julkaisemia PTS-laskelmia omassa blogikirjoituksessaan. Sokka pitää laskelmia ansiokkaina mutta korostaa, että niitä tulee lukea harkiten ja ylitulkintoja välttäen.