Siirry sisältöön

Yksityisalojen työeläkevakuuttajien vakavaraisuus heikkeni hieman alkusyksyn aikana

Kulunut vuosi jatkui sijoitusmarkkinoilla epävakaana loppukesän ja alkusyksyn aikana. Myös työeläkevakuuttajien sijoitustoiminta on jatkunut tappiollisena, mikä näkyy myös vakavaraisuuden heikkenemisenä. Laskusta huolimatta vakavaraisuus pysyi kuitenkin vahvalla tasolla.

Finanssivalvonnan tänään julkaisemien tietojen mukaan yksityisalojen työeläkevakuuttajien keskimääräinen vakavaraisuusaste eli eläkevarojen suhde vastuuvelkaan oli syyskuun lopussa 128,2 prosenttia. Verrattuna edelliseen tarkasteluhetkeen eli kesäkuun lopun tilanteeseen, vakavaraisuus heikkeni noin kahdella prosenttiyksiköllä (vakavaraisuusaste kesäkuun lopussa 130,3 %).

Työeläkeyhtiöiden osalta keskimääräinen vakavaraisuusaste syyskuun lopussa oli 127,9 prosenttia, eläkesäätiöiden ja -kassojen puolestaan 141,5 prosenttia.

– Maailmantilanne on jatkunut vaikeana muun muassa korkopolitiikan kiristymisen, Euroopan energiakriisin ja Ukrainassa jatkuvan sodan seurauksena. Vuoden 2022 aikana alkanut työeläkevarojen lasku kuitenkin hidastui vuoden kolmannen neljänneksen aikana, kertoo matemaatikkomme Hanna Mäkinen.

– Kuluvan vuoden laskun vastaanottoa on helpottanut aiempien vuosien vahvat tulokset sijoitustoiminnassa, eikä työeläkevakuuttajien tilanne ole merkittävästi heikentynyt. Tämänhetkinen vakavaraisuus on edelleen vahvalla tasolla, Mäkinen jatkaa.

Vakavaraisuuden toinen keskeinen tunnusluku, vakavaraisuusasema, pysyi samana kuin kesäkuun lopussakin ollen 1,7.

– Vakavaraisuusasema kuvaa keskimääräistä pääoman suhdetta sijoitusten riskillisyyden perusteella määräytyvään vakavaraisuusrajaan. Luku 1,7 tarkoittaa käytännössä sitä, että työeläkevakuuttajien vakavaraisuus on yli puolitoistakertainen lain vaatimukseen nähden, Mäkinen toteaa.

Vakavaraisuussääntely koskee vain yksityisalojen työeläkevakuuttajia eli työeläkeyhtiöitä, eläkekassoja ja -säätiöitä. Siksi Finanssivalvonnan raportissa ovat vain edellä mainitut toimijat mukana. Olemme päivittäneet myös omilta sivuiltamme löytyvät vakavaraisuustilastot tuoreiden lukujen mukaisiksi.