Siirry sisältöön

Tilinpäätösliitteen kehitys

Toimistomme kirjahyllyssä on arkistomappi, jonka kyljessä lukee: Älä ikinä hävitä näitä. Mappi sisältää työeläkeyhtiöiden ja -laitosten tilinpäätöstietoja. Vanhimmat tiedot ovat 1990-luvulta. Mapin tietoja tulee edelleen aika ajoin tarkasteltua.

Alun perin erään työeläkeyhtiön aktuaari kokosi vuosittain työeläkeyhtiöiden keskeisimmät tilinpäätöstiedot samaan taulukkoon helpottaakseen kokonaiskuvan tarkastelua. Tilinpäätösliite syntyi tarpeesta koota työeläkealan tiedot yhteen. Työeläkeyhtiöiden tilinpäätöstietojen julkaiseminen Eläketurvakeskuksen Työeläke-lehdessä alkoi 1990-luvulla. Koko alan avainlukujen julkaiseminen alkoi joitakin vuosia myöhemmin.

Nykyään tilinpäätöstietojen kokoaminen tehdään Telan ja Eläketurvakeskuksen yhteistyöllä. Työeläkeyhtiöiden tietojen kokoaminen kuuluu Telalle ja Eläketurvakeskus kokoaa alan avainluvut. Tilinpäätösliitteeseen on lisätty tietoja tarpeen mukaan vuosien varrella ja vastaavasti joitain tietoja on jäänyt pois. Kunkin vuoden tilinpäätösliite sisältää lisäksi artikkelit muun muassa sijoitusvuodesta ja ajankohtaisista aiheista.

Työeläkevakuuttajien tilinpäätöstiedot julkaistaan vuosittain kesäkuun alun Työeläke-lehdessä. Julkari.fi -palvelusta on saatavissa kaikki Työeläke-lehden ja erillisten tilinpäätösliitteiden näköislehdet. Suurimpien työeläkevakuuttajien tilinpäätökset kokonaisuudessaan löytyvät kunkin omilta verkkosivuilta.

Myös Telan kokoamat , työeläkevakuuttajien sijoitustoimintaan liittyvät tilastot ovat aikoinaan syntyneet alan omasta tarpeesta saada tietoa työeläkealan sijoitustoiminnasta ja sen kehittymisestä. Nykyisen muotoinen sijoitustilastointi alkoi 1990-luvulla. Aluksi tilastointia tehtiin viranomaisten tarpeisiin ja me toimimme tietojen välittäjänä. Myöhemmin työeläkevakuuttajat alkoivat raportoida tietoja suoraan viranomaisille. Me saamme tiedot samalla yhdessä sopimallamme tavalla käyttöömme.

Tilinpäätösliitteiden tiedot Telan tilastotietokantaan

Tilinpäätösliitetietojen tarkastelu on nyt entistä helpompaa, sillä olemme vieneet tilinpäätösliitteiden lukutaulukoiden euro- ja prosenttitiedot Telan tilastotietokantaan. Tietojen valitseminen on helppoa ja tiedot saa kätevästi aikasarjoina. Tiedoista voi myös laatia erilaisia kuvioita joko suoraan tietokannan mahdollistamilla työkaluilla tai Excelin avulla.

Tilinpäätöstietoja on saatavissa tilastotietokannasta vuodesta 2007 alkaen. Tiedot on jaoteltu tilinpäätösliitteen mukaisesti työeläkeyhtiöiden tietoihin ja koko alan avainlukuihin. Tiedot on pilkottu pienempiin asiakokonaisuuksiin: muun muassa lukumääriä, kokonaisliikekulut, tulot, menot, sijoitustoiminta, vakavaraisuus ja tilikauden tulos. Avainluvuissa tiedot on jaoteltu eläkelain/vastuulaitoksen mukaan. Tilinpäätöstiedot ovat saatavissa myös ruotsinkielisinä.

Tilastotietokannasta on saatavissa myös sijoitusvaratietoja sekä suurimpien työeläkevakuuttajien sijoitusjakauman ja tuottojen osavuositietoja.

Työeläkealan läpinäkyvyys ja luotettavan tiedon saanti on tärkeää. Tarjoamme luotettavaa ja ajantasaista tietoa medialle, päättäjille, opiskelijoille ja kaikille asioista kiinnostuneille. Verkkosivuiltamme on saatavissa eläkevarojen sijoittamiseen, työeläkevakuuttajien toimintaan ja työeläkkeiden rahoitukseen liittyviä tilastotietoja.

Kommentit

Vastaa


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Kirjoittaja

Maija Schrall

Tilastosuunnittelija

#tilinpäätöstiedot