Siirry sisältöön

Yksityisalojen työeläkevakuuttajien vakavaraisuus vahvistui alkuvuoden aikana

Sijoitusvuosi 2024 on lähtenyt positiivissa tunnelmissa käyntiin. Työeläkevaroille on saatu kasvua ja sen vanavedessä myös yksityisalojen työeläkevakuuttajien vakavaraisuus on vahvistunut ensimmäisen vuosineljänneksen aikana. Alan keskimääräinen vakavaraisuusaste oli maaliskuun lopussa 128,1 prosenttia. Vuoden 2023 lopussa vakavaraisuusaste oli 126,7 prosenttia, joten nousua tuli lähes puolitoista prosenttiyksikköä.

Vakavaraisuusaste kuvaa työeläkevakuuttajien hallinnoimien eläkevarojen suhdetta niiden vastuuvelkaan. Työeläkeyhtiöiden keskimääräinen vakavaraisuusaste maaliskuun 2024 lopussa oli 127,8 prosenttia, eläkekassojen ja -säätiöiden puolestaan 140,3 prosenttia. Luvut käyvät ilmi Finanssivalvonnan eilen julkaisemista tiedoista koskien finanssialan vakavaraisuutta.

– Erityisesti osakesijoitukset tuottivat alkuvuonna hyvin. Globaalit osakemarkkinat nousivat voimakkaasti, ja myös odotukset koronlaskuista tukivat osakemarkkinoita. Työeläkevarojen kasvu kasvatti myös työeläkevakuuttajien vakavaraisuuspääomaa, mikä näkyy vahvistuneena vakavaraisuusasteena, kuvaa matemaatikkomme Hanna Mäkinen.

Vakavaraisuuden toinen keskeinen tunnusluku, vakavaraisuusasema, pysyi maaliskuun lopussa samalla tasolla kuin edellisvuoden lopussa ollen 1,6. Vakavaraisuusasema kuvaa työeläkevakuuttajien keskimääräistä pääoman suhdetta sijoitusten riskillisyyden perusteella määräytyvään vakavaraisuusrajaan. Käytännössä siis työeläkevakuuttajien vakavaraisuus oli yli puolitoistakertainen lain vaatimukseen nähden.

– Finanssivalvonnan mukaan työeläkevakuuttajien keskimääräinen riskinkantokyky osakesijoitusten kurssilaskua vastaan heikkeni alkuvuoden aikana. Sen arvioitiin kuitenkin olevan edelleen kohtuullisella tasolla, Mäkinen kertoo.

Vakavaraisuussääntely koskee vain yksityisalojen työeläkevakuuttajia eli työeläkeyhtiöitä, eläkekassoja ja -säätiöitä. Siksi Finanssivalvonnan raportissa ovat vain edellä mainitut toimijat mukana. Olemme päivittäneet myös omilta sivuiltamme löytyvät vakavaraisuustilastot tuoreiden lukujen mukaisiksi.