Siirry sisältöön

Arvopaperimarkkinalain muuttaminen

Annoimme lausunnon valtiovarainministeriölle koskien hallituksen esitysluonnosta arvopaperimarkkinalain muuttamiseksi sekä eräiksi siihen liittyviksi laeiksi.

EU:n markkinoiden väärinkäyttösääntely perustuu suoraan velvoittavaan EU-asetukseen. Pidämme tärkeänä, että kotimainen sääntelyratkaisu on eurooppalaisten sääntelypuitteiden kanssa yhteen toimiva kokonaisuus. Tämä edellyttää myös sitä, että EU-tasoisen sääntelyn sovellettavuus olisi samantasoista eri EU-maissa. Yhteneväisen tulkinnan muotoutuminen uudesta sääntelystä olisi omiaan tehostamaan sisämarkkinoiden toimintaa arvopaperimarkkinoilla.

Liikkeeseenlaskijoiden johdon ja lähipiirin tekemien liiketoimien julkistaminen

Lakisääteisen työeläkejärjestelmän tehtävänä on huolehtia osaltaan vanhuuteen ja työkyvyttömyyteen liittyvästä sosiaaliturvasta. Työeläkejärjestelmän kannalta on tärkeää, että sen hallinnossa on edustettuna työ- ja yrityselämän asiantuntemusta mahdollisimman monipuolisesti. Lakiesitys vaikuttaa suoraan yritysten hallinnoissa tai johdossa olevien henkilöiden arvopaperimarkkinalain mukaisten toimien julkistamiseen. Esityksen tavoite kaupankäynnin avoimuuden ja läpinäkyvyyden lisäämiseksi on kannatettavaa. Ilmoitusvelvollisuus saattaa kuitenkin johtaa siihen, että

  • ilmoitusvelvollisuus johtaa esimerkiksi pörssitiedotteiden määrän merkittävään kasvuun. Tämä taas voi johtaa siihen, että tuotetaan epäolennaista tietoa, joka heikentää sijoittajien luottamusta arvopaperimarkkinoita kohtaan. Epäolennainen tieto taas heikentää markkinoiden läpinäkyvyyttä. Lisäksi luottamusta heikentävän epäolennaisen tiedon tuottaminen ja tiedon käyttäminen aiheuttaa huomattavia ja perusteettomia lisäkustannuksia.
  • yritysten johdossa tai hallinnoissa olevien henkilöiden intressi toimia eläkeyhtiöiden hallinnoissa vähenee hallinnollisen taakan lisääntymisen vuoksi. Tällä taas voi olla vaikutuksia itse eläkejärjestelmään niin toimeenpanon kuin pitkällä tähtäimellä myös lakisääteisen sosiaaliturvan kannalta.

Tästä syystä pidämme tärkeänä, että esityksen mahdolliset negatiiviset vaikutukset itse tavoitteeseen nähden pyritään käytännössä minimoimaan.