Siirry sisältöön

Työeläkeindeksin muutos olisi epäreilua

Jos kansalaisaloitteessa vaadittu työeläkeindeksin muutos toteutettaisiin syömällä työeläkesijoitusten tuottoja, rahastoidut eläkevarat loppuisivat vuoden 2060 tienoilla.

Joidenkin mielestä se on niin kaukana, että olemme kaikki silloin jo kuolleita. Näin ei tietenkään ole. Nykyvauvat ovat tuolloin vähän päälle 40-vuotaita – siis sen ikäisiä kuin 1970-luvun alussa syntyneet nyt.

Vuonna 2060 on elossa myös monia muita suomalaisia. 1990-luvulla syntyneet, nykyiset 20 – 30-vuotiaat aloittelevat silloin omia eläkepäiviään. 80-luvulla syntyneet ovat kahdeksankymppisiä ja 70-luvulla syntyneistäkin iso joukko on vielä elossa. Kaikkiaan eläkettä tarvitsee silloin vielä noin miljoona 70-80-luvulla syntynyttä.

Pääosa nyt maksussa olevista eläkkeistä rahoitetaan tänään työtä tekevien ihmisten palkoista. Myös tämän päivän 25 – 40-vuotiaat ovat maksaneet palkastaan työeläkemaksuja, ja jatkavat maksamista yhä. Osa näistä maksuista on rahastoitu heidän tulevia eläkkeitään varten.

Nykyisissä eläkerahastoissa on siksi hyvin paljon nuorempien, vielä työssä olevien ikäpolvien sinne maksamia varoja. Olisi epäreilua, jos ne olisi käytetty loppuun siinä vaiheessa, kun he itse tarvitsisivat niitä omiin eläkkeisiinsä.

Kommentit

Vastaa


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Kirjoittaja

Suvi-Anne Siimes

Toimitusjohtaja

Alun perin julkaistu:

Demokraatti