Siirry sisältöön

Vajaa kilo porkkanoita vai kokonainen vuosi edunvalvontaa?

3,7 miljoonaa euroa on paljon rahaa. Sillä saisi aikaiseksi vaikka mitä. Jos summan jakaisi jokaiselle suomalaiselle työeläkemaksuja maksaneelle eläkevakuutetulle, mihin se sitten riittäisi? Esimerkiksi vajaaseen kiloon porkkanoita tai reiluun puoleen litraan bensaa.

Meillä Telassa toimintaan kuluu suurin piirtein tuo 3,7 miljoonaa vuosittain. Meillä ei kaupata porkkanoita eikä bensaa, mutta mitä eläkevakuutettu meiltä saa?

Töissä meillä ovat Suvi-Anne, Pirjo, Tiina, Raija, Janne, Simo, Jouni, Nikolas, Maija, Seija, Mikael, Peter, Reijo, kaksi Minnaa, Marjut, Milla, Jenni, Kirsi, Aija ja Elina.

Meidän toimistolla strategia on teipattu seinälle, ettei pääse keneltäkään unohtumaan. Siinä sanotaan, että perustehtävämme on työeläkejärjestelmän vahvistaminen ja alan toimintaympäristöön vaikuttaminen. Me täällä nimittäin uskomme, että suomalainen työeläkemalli on niin hyvä ja ainutlaatuinen, että siitä kannattaa pitää porukalla huolta.

***

Tämä suomalainen malli on osa omaa sosiaaliturvaamme ja sillä on myös vakiintunut ja tunnustettu asema EU:ssa. Sen ansiosta eläkevakuuttajien pääkonttorit sijaitsevat Suomessa ja eläkevakuuttamisen valvonta on kotimaisten viranomaisten käsissä. Myös eläkevarojen sijoittamista säädellään meillä hieman eri tavoin kuin muualla.

Meidän Suvi-Annen ja Jannen mielestä tuon aseman perään on jonkun Suomessa syytä silmä tarkkana katsoa, ainakin heidän ja Telan. EU kun on koko ajan kuitenkin niin kovassa murroksessa. Eikä meistä olisi yhtään mukavaa, jos meidän sosiaaliturvallamme käytäisiinkin jossain vaiheessa rajat ylittävää kauppaa jollain ihan muilla pelisäännöillä.

Laki sanoo, että eläkeyhtiöiden on mietittävä yhdessä, miten eläkemaksun osat pitää määritellä. Näitä laskuperusteita meillä räknätään eläkeyhtiöiden aktuaarien kesken joka vuosi. Välillä tehdään selvityksiä ja arvioita siitä, pitäisikö jotakin kaavan osaa muuttaa, jotta eläkevarat paremmin riittäisivät. Ja taas Minna ja Seija laskevat lisää. Reijokin laskee ja myös kirjoittaa, pohtii eläkejärjestelmän talouden tasapainoa ja osallistuu tutkimuksiin, vaikkapa maahanmuuttajien työllistymisestä tai ikärakenteen merkityksestä kansantaloudessa

Suomalaisten eläkevaroja on rahastoissa tallessa ja lisää rahaa eläkkeiden maksuun kerryttämässä vajaat 180 miljardia. Peterin ja Maijan hommia on kerätä neljä kertaa vuodessa tiedot eläkevaroista ja koostaa faktaa siitä, mitä niille on tapahtunut rahoitusmarkkinoilla, mihin niitä on sijoitettu ja miten ne tuottavat. Kvartaalien välissäkään ei toki vedetä lonkkaa, analysoitavaa ja tilastoitavaa riittää muulloinkin.

Työeläkevakuuttajia ohjaa kotimainen sekä EU-tason ja kansainvälinen sääntely, vaikka lakisääteistä sosiaaliturvaa hoidetaankin kansallisin periaattein. Pykäläviidakko on melkoinen. Mutta onneksi meillä on Jouni ja Nikolas, jotka osaavat suunnistaa tiheikössäkin ja arvioida, miten siellä kannattaisi toimia, jotta eläkevakuuttamista voisi hoitaa fiksulla tavalla. Mikael puolestaan vahtii alan it-kulujen kehitystä ja miettii, miten it palvelisi eläkkeiden hoitoa entistä paremmin.

***

Raija, Pirjo ja Tiina huolehtivat, että hommat sujuvat, töitä on kiva tehdä, aikatauluissa pysytään ja kahvia riittää. Vajaa vuosi sitten vaihdoimme uuteen monitoimitoimistoon, minkä ansiosta neliömäärä tippui puoleen. Nyt saamme konsultoida muitakin siitä, miten töitä tehdään tehokkaammin ja sujuvammin pienemmissä tiloissa.

Nykyisillä ja tulevilla päättäjillä saisi meidän mielestämme olla hyvät tiedot eläkejärjestelmän asioista, jotta he pystyisivät tekemään hyviä päätöksiä. Kirsi ja Elina järjestävät tätä varten koulutuksia, tilaisuuksia ja tapahtumia, Simo kouluttaa. Marjut, Aija, Jenni, ja toinen Minna ponnistelevat sen eteen, että joku muukin kuin me ymmärtäisi, mistä meidän työeläkejärjestelmässämme on kyse, ja miksi tämä malli on kyllä parempi kuin joku muu. Milla kasvattaa tällä hetkellä uutta eläkemaksujen maksajaa.

Emmekä me tietenkään missään umpiossa vain keskenämme elä. Monet hommat sujuvat paremmin ja järkevämmin, kun niitä hoidetaan yhteistyössä muiden kanssa. Samalla varmistetaan, ettei tehdä turhaa päällekkäistä työtä. Ja joskus syntyy jotain ihan uutta ja odottamatontakin.

Me kaikki käymme Telassa töissä siksi, että ajattelemme tekevämme ihan oikeita ja tärkeitä asioita eläkemaksun maksajien eteen. Me haluamme varmistaa, että suomalaiset tietävät työeläkejärjestelmän olevan heidän luottamuksensa arvoinen. Erityisesti sydäntämme lämmittää olla ihan pienimpien suomalaisten, kurahousuikäisten porukoiden, puolella. He kun tulevat aikanaan omalla työllään vastaamaan isosta osasta tämän päivän nuorten aikuisten eläkkeistä.

Maksamme itsekin osaltamme työeläkemaksuja ja olemme tulevia eläkkeensaajia, että on meillä tässä tietysti myös oma lehmä ojassa. Ja olemme kyllä sen verran ylpeitä omasta työstämme, että uskomme sen olevan vuosittaisen porkkanapussin väärti!

Kommentit

Vastaa


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Kirjoittaja

Minna Sirkka

Viestintä- ja HR-johtaja (2012-2023)