Siirry sisältöön

Näin kartutat työeläkejärjestelmän tietoutta koulutuksissamme

Mitä kansanedustajan tai nuorisojärjestön uuden hallinnon jäsenen pitäisi tietää Suomen työeläkejärjestelmästä? Mistä työeläkeyhtiön uuden hallituksen tai hallintoneuvoston jäsenen tulisi olla perillä Suomen työeläkejärjestelmän rahoituksesta ja sijoitustoiminnasta? Tai mikä on liittojen asiamiehille ja luottamusmiehille ajankohtaista asiaa työeläkejärjestelmästä? Koulutuksissamme vastaamme kunkin kohderyhmän tarpeeseen ja tavoitteisiin lisäämällä tietoutta työeläkejärjestelmästä.

Koulutamme työeläkevakuuttajien hallinnon jäseniä, poliittisia päätöksentekijöitä, työmarkkinajärjestöjen hallintoa, asiamiehiä ja aktiiveja, nuoriso- ja opiskelijajärjestöjen päättäjiä ja aktiiveja sekä poliittisten puolueiden nuorisoaktiiveja. Koulutukset ovat erilaisia luentoja ja alustuksia, joiden pohjalta käymme yhdessä keskusteluja ja vaihdamme ajatuksia. Kouluttajina ovat johtajamme ja asiantuntijamme sekä ulkopuoliset asiantuntijat.

Minkälaisia taitoja koulutukseen tulija tarvitsee?

Kiireinen osallistuja saattaa miettiä, pitäisikö koulutuksiin jotenkin valmistautua? Kaikkien koulutuksiemme ohjelmat ja luentomateriaalit löytyvät helposti koulutuskalenterista. Lisäksi jaamme kaikille koulutuksiin ilmoittautuneille linkin näihin materiaaleihin ennen koulutusta. Näin niihin voi halutessaan perehtyä etukäteen ja tarvittaessa palata vielä koulutuksen jälkeenkin. Luentomateriaalit kannattaa ottaa mukaan koulutukseen. Materiaalit on suunniteltu niin, että niitä on helppo seurata myös sähköisesti omalta kannettavalta.

Kannattaa myös hetki miettiä, miten ja millä tavoin itse oppii parhaiten.

Kannattaa myös hetki miettiä, miten ja millä tavoin itse oppii parhaiten. Kaikki tietävät, että asioiden ulkoa opettelu ei kanna pitkälle työelämässä, vaan asiat ja niiden kokonaisuudet pitää oikeasti ymmärtää, jotta ne jäävät muistiin. Olennaista tehokkaassa oppimisessa on

 • tiedon ymmärtäminen,
 • jäsentäminen,
 • kehittäminen ja
 • siten opittuja asioita pystyy myös soveltamaan uusiin tilainteisiin.

Opitko näön (visuaalisesti), kuulon (auditiivisesti), liikkumisen (kinesteettisesti) vai koskettamisen (taktillisesti) avulla? Miten järjestät ja käsittelet informaatiota? Kumpi aivopuolisko hallitsee ajattelua vai toimitko analyyttisesti vai kokonaisuuksien pohjalta?

Oppimistuloksia on mahdollista parantaa, kun tiedostaa itselle parhaiten sopivan oppimistyylin ja tavan käsitellä tietoa. Yleensä meillä on yksi hallitseva oppimistapa ja lisäksi opimme kohtalaisen hyvin toisen oppimiskanavan kautta.

Miten oppia eläkeasioita?

Eläkeasioita väitetään vaikeiksi, mutta ei se sentään mitään rakettitiedettä ole. Toki voi lukea kaiken alaa käsittelevän kirjallisuuden, mutta tärkeämpää kuin lukemisen määrä on se, miten tiedot ovat jäsentyneet.

Eläkeasioiden oppimista voi tehostaa miettimällä:

 • Miten opituista asioista muodostuu järkeviä kokonaisuuksia
 • Miten uudet asiat kytkeytyvät aikaisempiin käsityksiin ja kokemuksiin?
 • Mitä kyseessä olevasta aiheesta tiedetään jo ennestään?

Kun vanhat tiedot aktivoi, uusi tieto yhdistyy niihin luontevasti ja näin ne muistaa helpommin. Kun osallistuu koulutuksiimme, kannattaa jo etukäteen miettiä mihin ainakin haluaa saada vastauksen? Usein meillä kaikilla on pohjatietoa enemmän kuin tulemme ajatelleeksikaan. Uusi tietoa tallentuu pitkäkestoiseen muistiin, kun sitä aktiivisesti käsittelee:

 • luokittele,
 • vertaile,
 • yhdistele,
 • jäsentele ja
 • piirtele tai tee muistiinpanoja.

Verkkosivuiltamme löytyy runsaasti materiaalia työeläkejärjestelmästä, sijoitustoiminnasta, työeläkkeiden rahoituksesta, työeläkevakuuttajien hallinnosta sekä erilaisia Q&A tietopaketteja, joihin kannattaa tutustua.

Tervetuloa mukaan koulutuksiimme rennolla ja avoimella mielellä!

Kommentit

Vastaa


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Kirjoittaja

Kirsi Siltanen

Koulutuspäällikkö