Siirry sisältöön

Tiedonhallinnan lainsäädännön kehittämislinjaukset

Annoimme lausunnon valtiovarainministeriölle koskien työryhmän raporttia liittyen tiedonhallinnan lainsäädännön kehittämiseen.

Pidämme kannatettavana rinnakkaisen ja eriytyneen tiedonhallintaa koskevan erityislainsäädännön selkiyttämistä ja keskittämistä yhteen uuteen lakiin. Uusi laki korvaisi nykyiset julkisen hallinnon tietohallinnon ohjauksesta annetun lain, arkistolain, osan sähköisestä asioinnista viranomaisissa annetusta laista sekä osan viranomaisten toiminnan julkisuudesta annetusta laista.

Raportin mukaan jatkotyössä tullaan tarkastelemaan sitä, missä määrin soveltamisalaa voidaan ulottaa yksityisiin toimijoihin siltä osin kuin ne hoitavat julkisia hallintotehtäviä.

Työeläkejärjestelmä on hajautettu usealle työeläkelaitokselle. Lakisääteistä eläketurvaa hoidetaan yksityisellä puolella työeläkeyhtiöissä, erityiseläkelaitoksissa, eläkekassoissa ja eläkesäätiöissä sekä julkisen puolen eläkelaitoksessa. Keva on itsenäinen julkisoikeudellinen laitos ja tulisi viranomaisena kuulumaan myös uuden lain soveltamisalan piiriin.

Näkemyksemme mukaan uutta yleislakia julkisen hallinnon tiedonhallinnasta ei tule lähtökohtaisesti soveltaa muihin kuin viranomaisiin. Näin on myös voimassa olevan tietohallintolain osalta, koska valtion tiedonhallinnan ohjauksen ulottamista yksityisoikeudellisiin toimijoihin ei ole pidetty perusteltuna eikä tarpeellisena.

Katsomme, että niiden lakien (esim. arkistolaki) sisällön osalta, jotka tällä hetkellä soveltuvat myös yksityisoikeudellisiin toimijoihin, silloin kun ne käyttävät julkista valtaa tai hoitavat julkista hallintotehtävää, tulisi jatkossakin koskea työeläkevakuuttajia niiden nykyisen soveltamisalan mukaisesti.

Mikäli jatkovalmistelussa harkitaan tiedonhallinnan organisatorisen soveltamisalan yhdenmukaistamista siten, että lain soveltamisen piiriin tulevat myös työeläkkeitä toimeenpanevat yhtiöt ja yhteisöt, toivomme, että pääsemme mukaan valmistelutyöhön.