Siirry sisältöön

Tulorekisteri haltuun

Tulorekisteri otetaan käyttöön vuoden 2019 alusta. Kyseessä on kansallinen sähköinen tietokanta, joka mahdollistaa palkkatietojen ilmoittamisen jatkossa vain yhteen paikkaan.

Nyt kaikkien palkkoja maksavien ja ansiotietoja ilmoittavien tahojen, kuten työnantajien, tilitoimistojen ja kotitalouden kaltaisten, tilapäisten työnantajien kannattaa valmistautua tulorekisterin tuloon. Eläke- ja etuustiedot ilmoitetaan tulorekisteriin vuodesta 2020 lähtien.

Tulorekisteri tulee helpottamaan työnantajien työtaakkaa, kun palkkatiedot ilmoitetaan vain yhteen paikkaan. Käytännössä vuosi-ilmoittamisesta siirrytään maksukohtaiseen ilmoittamiseen. Työeläkevakuuttajat hyödyntävät tulorekisteriin toimitettuja tietoja vakuutusmaksujen eläke-etuuksien laskennassa. Tulorekisterin mahdollistama ajantasainen tieto lisää oikeellisuutta ja varmistaa oikeansuuruisen työeläkemaksun maksamista sekä nopeuttaa eläkepäätöksen tekemistä.

Palkkatietojen ilmoittaminen muuttuu

Tulorekisteri muuttaa palkkatietojen ilmoittamista. Tähän muutokseen pitää valmistautua nyt, jotta ensi vuoden alusta ilmoittaminen sujuu vaivattomasti. Tiedot voidaan ilmoittaa useammalla eri tavalla. Tiedot siirtyvät tulorekisteriin suoraan palkkahallintojärjestelmän rajapinnan kautta, sähköisen asiointipalvelun kautta tai erityisestä syystä paperilomakkeella. Pääsääntöisesti tiedot ilmoitetaan tulorekisteriin sähköisesti. Tietoja säilytetään tulorekisterissä kymmenen vuotta.

Tulorekisterin reaaliaikaisuus edellyttää, että palkkatiedot ilmoitetaan sähköisesti. Tietojen ilmoittaja voi valita useammasta tavasta, miten tiedot päivittää tulorekisteriin. Teknisen rajapinnan kautta tiedot siirtyvät suoraan palkkahallintojärjestelmästä tulorekisteriin. Tällöin ei tarvita erillistä kirjautumista. Sähköisen asiointipalvelun latauspalvelussa tiedot puolestaan ladataan tiedostona, jolloin vaaditaan erillinen kirjautuminen. Tiedot voi toimittaa myös sähköisen asiointipalvelun verkkolomakkeella. Tällöin tiedot syötetään manuaalisesti ja sähköiseen asiakaspalveluun pitää erikseen kirjautua.

Ensi vuoden alusta palkkatiedot ilmoitetaan tulorekisteriin reaaliaikaisesti pääsäännön mukaan viiden päivän kuluessa palkkapäivästä.

Tulorekisteristä on saatavilla jo runsaasti tietoa, jonka avulla voi valmistautua digiloikkaan. Tulorekisterin pariin voi hakeutua esimerkiksi Verohallinnon Youtube-kanavalla, jossa on julkaistu muutaman minuutin videoita keskeisistä tulorekisterin aiheista.

Testaa tietosi verkkokoulutuksessa

Tulorekisterihanke on julkaissut verkkokoulutuksen tulorekisteristä. Perustietoa tulorekisteristä – koulutuksen voi suorittaa itselleen sopivana ajankohtana. Koulutuksessa pääsee testaamaan heti oppimaansa. Koulutukseen kirjaudutaan Verohallinnon sivujen kautta.

Tulorekisteristä pysyy parhaiten ajan tasalla, kun tilaa tulorekisterihankkeen julkaiseman uutiskirjeen. Näin saa kootusti ajankohtaista tietoa tulorekisteristä suoraan omaan sähköpostiinsa.

Tulorekisteriä voi seurata myös Twitterissä.

Kommentit

Vastaa


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Kirjoittaja

Aija Laurila-Rantaniemi

Viestinnän asiantuntija (2012-2024)