Siirry sisältöön

Kuka sparraisi työyhteisöä?

Kesällä työyhteisöt saavat vahvistusta kesätyöntekijöistä. Vastuullinen työnantaja haluaa antaa nuorelle merkityksellisen ja hyvän kokemuksen työelämästä. Ymmärrämmekö hyödyntää kokonaisvaltaisesti kesävahvistusten mukanaan tuomat mahdollisuudet?

Helmikuun lopulla saimme yhteydenoton, jossa Slush Youthissa kohtaamamme lukiolainen kertoi haluavansa tulla kesätöihin Telaan. Jo hakemuksessa hänen näkemyksensä työeläkejärjestelmästä ja työelämästä kiinnittivät huomiomme.

Rekrytoinnin alkuvaiheessa vahvistui ajatus, että hänestä saisimme työyhteisöömme oivan sparraajan, joka toisi työhömme nuoren näkökulmaa. Kuukauden aikana olemmekin saaneet käydä vaikuttavaa dialogia Ella Okon kanssa ja tutustuttaneet hänet työeläkealaan.

Mitä opimme kesävahvistukseltamme?

Julkaisimme viime vuonna Sitran kanssa Marjaana Toimisen raportin Välähdyksiä tulevaisuudesta, jossa keskityttiin siihen, miten työelämä tulee muuttumaan ja millaisia taitoja tulevaisuudessa tarvitaan. Uuden työelämän keskeisiksi taidoiksi nähdään muun muassa

  • itseohjautuvuus,
  • vuorovaikutustaidot,
  • osaamisen kehittäminen,
  • ongelmanratkaisukyky,
  • kriittinen ajattelu ja
  • luovuus.

Ella Okko toi mukanaan raikkaan henkäyksen tulevaisuudesta, sillä hänellä nämä taidot ovat vahvasti hallussa.

Aion jatkossa vaalia Ellalta saamiani monia oppeja. Vähemmän luovina hetkinä tulen muistamaan Ellan ”Kill your darlings” -viisauden: ”Luo sata ideaa ja tuhoa niistä 99.” Näin paras idea valikoituu toteutukseen.

Ellan sparrauksen vaikutus tulee jäämään osaksi työtämme. Millaisista Ellan opeista kukin telalainen aikoo jatkossa ammentaa?

Outi: ”Ellalta oppii vanhempikin rohkeutta ja ajatuksen hypätä sekä tutustua uusiin asioihin. Itseään voi kehittää koko ajan.”

Milla: ”Ellalla on rohkeutta kysyä eikä hymistellä. Hänellä on avaraa katsontakantaa asioihin ja näkemystä tehdä toisin kuin ennen on tehty.”

Minna: ”Opin hienon näkökulman ajatella nuorten kohderyhmää voimaannuttamisen tavoitteen kautta. Tämä menee vielä askelta pidemmälle, kuin perinteinen ajattelumme ymmärrystä rakentavasta ja arvostavasta vuorovaikutuksesta.”

Raija: ”Ellan oppi minulle on, että ei pidä eikä tarvitse tarttua vain olemassa oleviin mahdollisuuksiin – mahdollisuuksia voi luoda myös itse.”

Elina: ”Opin rauhantyöstä ja vaikuttamisesta YK:ssa sekä nykylukiolaisen huippukoulun sykkeestä. Koskettavaa oli nähdä toisen kautta 20 vuotta nuoremman maailmaa ja muistaa, että maailma tosiaan muokataan itse eikä sen tarvitse tulla annettuna.”

Suvi-Anne: ”Sain itselleni uudelleen jonkinlaisen aavistuksen siitä, millaista voi olla silloin, kun maailma on vielä avoinna ja aivan uusi. Opin, että boxin ulkopuolinen ajattelu on tärkeää ja tervetullutta. Sen jatkuvaa mukana pitämistä täytyy koko ajan harjoitella. Sain myös pidemmän perspektiivin siihen, miten monia näkökulmia nuoremmilla sukupolvilla on. Opin, että nuorten sukupolvien ääniä ei ole tässä maassa ja maailmassa vain yksi vaan monta. Olisi hyvä oppia erottamaan ja kuulemaan ne kaikki.”

Kiitos Ella työkaveruudestasi tänä kesänä. Jätät lähtemättömän jäljen työyhteisöömme.

Tutustu Ellan kädenjälkeen:

Kommentit

Vastaa


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Kirjoittaja

Aija Laurila-Rantaniemi

Viestinnän asiantuntija (opintovapaalla)