Siirry sisältöön

Työeläkelakien ja kansaneläkelain muuttaminen (perhe-eläke)

Annoimme sosiaali- ja terveysministeriölle lausunnon luonnoksesta hallituksen esitykseksi laeiksi työeläkelakien ja kansaneläkelain muuttamisesta. Käytännössä muutokset koskevat perhe-eläkkeitä. Kerroimme ministeriölle kannattavamme esitystä uudeksi perhe-eläkelaiksi.

Vaikutukset eläketurvaan ja rahoitukseen

Näkemyksemme mukaan esitys on tasapainoinen ja hyvin valmisteltu. Esitys parantaa eritysesti lasten sekä avoparien oikeuksia. Esityksellä on myös tulevaisuudessa työeläkejärjestelmän rahoituksellisen aseman vahvistamiseen liittyviä vaikutuksia. Esitys vahvistaa myös työeläkejärjestelmän perusperiaatteita omaan ansaintaan perustuvasta työeläkkeestä.

Esityksellä on vaikutuksia tulevaisuudessa eräiden eläkkeensaajien eläkkeen riittävyyden suhteen. Eläkeläisköyhyyden ehkäisyyn on panostettava, mikäli se lisääntyy perhe-eläkkeen muutosten myötä. Lisäksi toivomme, että tilannetta seurataan sosiaali- ja terveysministeriössä kaikenikäisten leskien näkökulmasta.

Leskeneläkkeen muuttaminen määräaikaiseksi vaikuttaa vuonna 1975 ja sen jälkeen
syntyneisiin ikäpolviin. Asialla on merkitystä sukupolvien välisen oikeudenmukaisuuden kannalta.

Vaikutukset tietojärjestelmiin ja toimeenpanoon

Esitetyt muutokset aiheuttavat luonnollisesti kertaluontoisia kustannuksia työeläkelaitosten tietojärjestelmiin. Lisäksi resursseja kohdistuu eläkelaitosten asiakaspalveluun ja sisäiseen koulutukseen, joiden määrä lisääntyy välittömästi lain voimaantulon jälkeen. Uudistuksen toimeenpanossa on syytä pitää eläkevakuuttajat mukana valmistelussa, jotta muutosten järjestelmät ja sitä kautta kustannukset työeläkevakuuttajille saadaan pidettyä kohtuullisina. Samalla eläkevakuuttajat voivat huolehtia siitä, että uudistuksesta on saatavilla riittävästi selkeää ajantasaista tietoa muutosvaiheessa.