Siirry sisältöön

Inflaatiota ja muita huolenaiheita

Työeläkevarat kasvoivat vuoden 2021 kolmannella vuosineljänneksellä noin neljällä miljardilla eurolla. Pitkään jatkunut nousu osakemarkkinoilla alkoi laantua, mutta työeläkevarat kasvoivat etenkin muiden omaisuuslajien ansiosta. Varojen kokonaismäärä oli syyskuun lopussa yhteensä 245 miljardia euroa.


Tässä blogikirjoituksessa kerron tarkemmin kuluneen vuoden ja erityisesti syyskuun loppuun päättyneen vuosineljänneksen tapahtumista rahoitusmarkkinoilla. Juuri julkaisemamme varatiedot löytyvät Eläkevarojen määrä -sivultamme.

Olivatko juhlat nyt tässä?

Yli vuoden kestäneen nousun jälkeen monet maailman osakemarkkinat olivat heinäkuun alussa kaikkien aikojen huippujensa tuntumassa. Euroopassa rokotekattavuus oli laajentunut koko alkuvuoden hyvää vauhtia ja luottamus tulevaan palautunut talouksien avautumisen yhteydessä. Vuoden kolmoskvartaalilla pitkään jatkunut nousu alkoi kuitenkin osoittaa hiipumisen merkkejä. Keskeiset osakeindeksit nousivat tarkastelujakson aikana hädin tuskin plussalle, vaikka hulppean alkuvuoden ansiosta tähänastiset koko vuoden tuotot näyttävätkin edelleen hyviltä. Tuottojen suhteen maailman pääosakemarkkinat näyttävät eriytyneen kehittyvistä markkinoista, jotka ovat jääneet tuotoissa jälkeen koko kuluvan vuoden ajan.

Epävarmuutta markkinoilla aiheutti voimakkaasti kohonnut inflaatio sekä Kiinan läpivelkaantunut talous, josta jäävuoren huippuna huomion kiinnitti raskaan velkalastinsa alla tarpova kiinteistöyhtiö Evergrande. Noin 300 miljardin dollarin verran velkaa taseessaan kantava kiinteistöyhtiö jäädytti syyskuussa osakemarkkinoiden tunnelman Muumilaakson Mörön lailla. Kun tieto yhtiön rahoitusvaikeuksista kantautui markkinoille, huolestuivat sijoittajat yksittäisen yhtiön ohella siitä, lähteekö konkurssin sattuessa liikkeelle uuden luottokriisin aiheuttava dominoefekti. Kuluneen vuosineljänneksen aikana ”maailman velkaisimman kiinteistöyhtiön” tittelin ansainnut kiinteistöjätti suoriutui vielä korkomaksuistaan ja vältti selvitystilan, mutta lähitulevaisuuden rahoitusnäkymissä Evergrandella lienee vielä lisää vaikeuksia.

Voimistuneeseen inflaatioon kohdistunut huomio ei myöskään ollut täysin uutta ja yllättävää, sillä erityisesti Yhdysvalloissa kuluttajahinnat ovat nousseet vuoden jokaisena kuukautena. Inflaatiota ovat aiheuttaneet varsinkin energian ja raaka-aineiden hintojen nousu sekä tuotantoketjujen ylikuormittuminen pandemian rajoitusten lieventyessä. Myös euroalueen inflaatio kohosi elokuussa viimeisen kymmenen vuoden huippuunsa.

Löysä raha kuplii markkinoilla

Kasvaneesta epävarmuudesta huolimatta pääomamarkkinoilla on ollut lisääntynyttä aktiviteettia yrityskaupoissa ja pörssilistautumisissa. Yhdysvalloissa oli syyskuun loppuun mennessä ollut kaikkiaan 770 listautumisantia, kun viimeisen kymmenen vuoden aikana pörssilistautumisia on ollut keskimäärin parisen sataa vuodessa. Pandemian väistymisen ohella ajurina taustalla on koronakriisistä käynnistynyt erittäin avokätinen finanssipolitiikka, eivätkä Yhdysvaltain keskuspankki Fed tai Euroopan keskuspankki ole vielä puuttuneet ohjauskorkoihinsa. Sijoittajien lyhyen tähtäimen näkymiä varjostavat kuitenkin keskuspankkien julkaisemat aikataulut tukiostojen vähentämisestä. Laihoista näkymistä huolimatta yrityskauppojen aktiviteetti on tänä vuonna poikinut pääomasijoitusten ja listaamattomien osakkeiden hyviä tuottoja.

Korkosijoituksia kolmoskvartaali ei hivellyt tuotoilla, varsinkaan julkisten liikkeeseenlaskijoiden puolella. Yrityslainapuolella korkeamman riskin high yield -segmentti tarjosi muutaman prosentin nimellistuottoa, kun taas niin kutsuttu investment grade pysytteli melko lailla vaakatasossa. Investment grade tarkoittaa parhaimman luottoluokituksen yrityslainoja ja high yield luottoluokitukseltaan riskipitoisempien liikkeeseenlaskijoiden yrityslainoja.

Yhteenvetona voidaan todeta, että vuoden kolmannen vuosineljänneksen tuotto ei työeläkevakuuttajilla monesta muusta vastaavasta periodista poiketen tullut pörssilistatuista osakkeista, vaan muista, julkisen kaupankäynnin ulkopuolella olevista omaisuuseristä, kuten pääomasijoituksista ja vaihtoehtoisista sijoituksista. Toivotaan loppuvuodelle inflaation tasaantumista ja suotuisia talouden tunnuslukuja, jotta vuoden kokonaistuotto pysyisi tähänastisissa lukemissa.

Kommentit

Vastaa


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Kirjoittaja

Kimmo Koivurinne

Analyytikko

#työeläkevarat