Siirry sisältöön

Eläkesäätiölain ja vakuutuskassalain uudistamista selvittäneen työryhmän loppuraportti

Annoimme lausunnon sosiaali- ja terveysministeriölle liittyen eläkesäätiölain ja vakuutuskassalain uudistamista selvittäneen työryhmän loppuraporttiin.

Pidämme tärkeänä toteuttaa eläkesäätiö- ja vakuutuskassalain kokonaisuudistus. Vanhentunut ja hajanainen lainsäädäntö kootaan uudistuksessa selkeiksi kokonaisuuksiksi. Samalla lainsäädäntöä selkeytetään niin sisällön kuin luettavuudenkin kannalta. Uudistus on tärkeä eläkesäätiöiden ja -kassojen toimintaedellytysten turvaamiseksi sekä ylipäätään eläketurvan hajautetun toimeenpanon kannalta. Tämä tukee osaltaan työnantajien valinnanvaraa eläketurvan järjestämisen kannalta vakuutettujen edut turvaavalla tavalla.

Insolvenssisäännösten uudistaminen

Eläkesäätiöitä ja -kassoja samoin kuin yhtiöitäkin koskevaa selvitystila- ja konkurssilainsäädäntöä ei ollut mahdollista käydä läpi tämän työryhmän työn yhteydessä. Kyse on laajasta ja koko eläkejärjestelmää koskevan insolvenssisäännöstön uudistamisesta. Oikeudellinen tila on tällä hetkellä monin paikoin epäselvä ja vaatii siksi pikaisia toimenpiteitä. Pidämme välttämättömänä, että selvitystila- ja konkurssilainsäädännön uudistaminen aloitetaan mahdollisimman pian.

Jäsenillämme on joitakin eriäviä näkemyksiä lain sisällöstä

Jäseniämme ovat muun muassa työeläkeyhtiöt sekä eläkesäätiöitä ja –kassoja edustava Eläkesäätiöyhdistys ESY ry. Sekä työeläkeyhtiöillä että ESY:llä on omia, keskenään erilaisia näkemyksiä eräistä lakiuudistuksen sisältökysymyksistä. Työeläkeyhtiöt tuovat nämä näkemyksensä esille Finanssialan keskusliitto FK:n eriävässä lausumassa, ESY ry taas omassaan.