Siirry sisältöön

Tulotietojärjestelmästä aiheutuvat muutokset

Annoimme lausunnon eduskunnan sosiaali- ja terveysvaliokunnalle liittyen hallituksen esitykseen tulotietojärjestelmästä aiheutuvista muutoksista työeläkelainsäädäntöön sekä työtapaturma- ja ammattitautilainsäädäntöön.

Olemme olleet yhdessä Eläketurvakeskuksen kanssa mukana valmistelemassa ehdotettuja säännöksiä ja pidämme esitystä kannatettavana ja tärkeänä.

Lisäksi työeläkealalla on valmisteltu ehdotus, jonka mukaan työntekijän eläkelakiin (TyEL, 395/2006) ja merimieseläkelakiin (MEL, 1290/2006) lisättäisiin määräaikainen siirtymäsäännös, joka mahdollistaisi työeläkevakuutusmaksun perusteena käytettävän palkan arvioinnin ja työeläkevakuutusmaksun määräämisen arvioidun palkan perusteella silloin, jos palkkatiedot eivät ole käytettävissä tulotietojärjestelmän ja siihen liittyvän tietojensiirron ennakoimattoman ja laajamittaisen käyttöönoton häiriön vuoksi.

Säännöksellä varmistettaisiin, että tulotietojärjestelmän mahdolliset toimintahäiriöt eivät vaarantaisi eläkelaitosten vakiintuneen toiminnan jatkumista tulorekisterin käyttöönoton aikana. Säännös olisi voimassa 31.12.2020 saakka.

Työeläkejärjestelmän toiminnan kannalta lainsäädäntömuutokset on tärkeää saada voimaan 1.1.2019

Ehdotus siirtymäsäännökseksi työeläkevakuutusmaksun perusteena käytettävän palkan arvioinnista

Pykäläluonnos TyEL

XX §

Jos tämän lain mukaiset työeläkevakuutusmaksun määräämistä varten tarvittavat tiedot eivät ole työeläkevakuutusmaksun määräämistä varten ajoissa eläkelaitoksen käytettävissä tulotietojärjestelmän tai siihen liittyvän eläkelaitokselle tapahtuvan 31. päivään joulukuuta 2020 mennessä ilmenneen tietojensiirron toimintahäiriön vuoksi, eläkelaitos voi työeläkejärjestelmän vakiintuneen toiminnan jatkumiseksi arvioida työntekijälle työeläkevakuutusmaksun perusteena käytettävän palkan ja määrätä työeläkevakuutusmaksun arvioidun palkan perusteella. Palkka arvioidaan tämän lain 166 §:ssä tarkoitettujen laskuperusteiden mukaisesti. Työeläkevakuutusmaksu korjataan vastaamaan tulotietojärjestelmän tietoja viipymättä sen jälkeen, kun edellä mainitut tarvittavat tiedot ovat eläkelaitoksen käytettävissä.

Perusteluluonnos TyEL

XX §

Tulotietojärjestelmä otetaan käyttöön 1.1.2019, josta lukien eläkelaitokset saavat työnantajan ilmoittamat palkkatiedot tulotietojärjestelmästä työeläkevakuutusmaksun määräämistä varten. Siltä varalta, että palkkatietoja ei saataisi suunnitellulla tavalla tulotietojärjestelmän tai siihen liittyvän ennakoimattoman laajamittaisen käyttöönoton häiriön vuoksi, olisi tarpeen säätää eläkelaitoksen mahdollisuudesta arvioida palkat työeläkevakuutusmaksun määräämistä varten. Säännöksellä varmistettaisiin työeläkejärjestelmän vakiintuneen toiminnan jatkuminen tulotietojärjestelmän käyttöönottovaiheessa.

Lain siirtymäsäännöksiin ehdotetaan lisättäväksi säännös siitä, että eläkelaitos voisi vakiintuneen toiminnan jatkumisen varmistamiseksi arvioida työntekijälle työeläkevakuutusmaksun perusteena käytettävän palkan ja määrätä työeläkevakuutusmaksun arvioidun palkan perusteella. Säännös olisi tarpeen, jos tämän lain mukaiset työeläkevakuutusmaksun määräämistä varten tarvittavat tiedot eivät olisi työeläkevakuutusmaksun määräämistä varten ajoissa eläkelaitoksen käytettävissä tulotietojärjestelmän tai siihen liittyvän eläkelaitokselle tapahtuvan 31. päivään joulukuuta 2020 mennessä ilmenneen tietojensiirron toimintahäiriön vuoksi. Palkka arvioitaisiin tämän lain 166 §:ssä tarkoitettujen laskuperusteiden mukaisesti. Työeläkevakuutusmaksu korjattaisiin vastaamaan tulotietojärjestelmän tietoja viipymättä sen jälkeen, kun eläkelaitoksella olisi palkkatiedot käytettävissä. Säännös olisi voimassa 31.12.2020 saakka siten, että se koskisi palkkaa, joka on ilmoitettu tulotietojärjestelmään viimeistään 31.12.2020. Lisäksi edellytettäisiin, että tulotietojärjestelmän tai siihen liittyvä tietojensiirron toimintahäiriö on tullut ilmi viimeistään 31.12.2020. Säännös olisi voimassa määräajan, koska käyttöönottoon liittyvien suurimpien riskitekijöiden voidaan olettaa poistuneen vuoden 2020 loppuun mennessä.

Julkisten alojen eläkkeiden osalta säännös ei ole tarpeen, koska nykyinen lainsäädäntö mahdollistaa ennakoiden perinnän myös tilanteessa, jossa eläkemaksun määräämistä varten tarvittavat tiedot eivät olisi ajoissa eläkelaitoksen käytettävissä tulotietojärjestelmän tai siihen liittyvän eläkelaitokselle tapahtuvan 31. päivään joulukuuta 2020 mennessä ilmenneen tietojensiirron toimintahäiriön vuoksi. Kevasta annetun lain 19 §:n 3 momentissa on säädetty mahdollisuudesta periä jäsenyhteisöltä ennakkoja niiden maksuosuuksista. Valtion osalta valtion eläketurvan rahoituksesta annetun lain 2 § sellaisena kuin se on tällä hetkellä ja sellaisena kuin se on esitetty (HE 101/2018) tulevan voimaan 1.1.2019 ja evankelisluterilaisen kirkon osalta evankelisluterilaisen kirkon eläketurvan rahoituksesta annetun lain 3 § mahdollistavat ennakoiden perinnän.

Pykäläluonnos MEL

XX §

Jos tämän lain mukaiset työeläkevakuutusmaksun määräämistä varten tarvittavat tiedot eivät ole työeläkevakuutusmaksun määräämistä varten ajoissa eläkekassan käytettävissä tulotietojärjestelmän tai siihen liittyvän eläkekassalle tapahtuvan 31. päivään joulukuuta 2020 mennessä ilmenneen tietojensiirron toimintahäiriön vuoksi, eläkekassa voi työeläkejärjestelmän vakiintuneen toiminnan jatkumiseksi arvioida työntekijälle työeläkevakuutusmaksun perusteena käytettävän palkan ja määrätä työeläkevakuutusmaksun arvioidun palkan perusteella. Palkka arvioidaan tämän lain 202 §:ssä tarkoitettujen laskuperusteiden mukaisesti. Työeläkevakuutusmaksu korjataan vastaamaan tulotietojärjestelmän tietoja viipymättä sen jälkeen, kun edellä mainitut tarvittavat tiedot ovat eläkekassan käytettävissä.

Perusteluluonnos MEL

XX §

Pykälä on uusi ja siinä ehdotetaan määräaikaisesti säädettäväksi työeläkevakuutusmaksun perusteena käytettävän palkan arvioinnista tulorekisterin mahdollisissa toimintahäiriötilanteissa vastaavin perustein kuin TyEL:n XX pykälässä.